In primul rand o clarificare a notiunilor: PC inseamna personal computer, concept care include si mac-urile. Deci ceea ce comparam astazi sunt computerele (facute de multi producatori) care ruleaza pe Windows (si/sau alte sisteme de operare) versus computerele produse in totalitatea componentelor lor de Apple (sau cu produse agreate de ei), care ruleaza sub SO produse de Apple. Pe scurt, PC vs mac.
Sistemele proprietare
Regulile pietei si monopolului indeamna ca odata cu lansarea unui produs (electronic in cazul asta) sa il legi implacabil de alte produse si soft-uri ale companiei tale, fara de care nu functioneaza. Un cerc comercial cu potential vicios.
Exemplu: ai iPod? Iti trebuie iTunes, care merge si pe PC, e adevarat. Ai mac? Va functiona (la baza) numai cu un sistem de operare OS de la Apple. Orice software instalat ulterior trebuie sa fie in varianta de mac (in functie de gradul de specializare al softului respectiv, poate exista sau nu in ambele variante).
Fiabilitate
Acest lucru (sistemul proprietar) poate fi considerat un dezavantaj al mac-urilor, dar pe de alta parte este motivul pentru care sunt foarte stabile, din cauza compatibilitatii hard-soft, adica pentru ca au software facut exact pentru acel tip de hardware, de acelasi producator, pe aceleasi standarde.
Cand spui PC, spui piese de puzzle. Procesor AMD, placa de baza ASUS, RAM Kingmax, placa video nVidia etc., fiecare cu softul ei de instalare. Se da sacosa de componente, distreaza-te asambland un PC si vezi sa nu-ti iasa bicicleta in loc. Nu e de mirare ca PC-urile sunt considerate (si statistic chiar sunt) mai putin stabile si fiabile. Aceasta (fiabilitatea) se aplica si la rezistenta la virusi. Se adauga si faptul ca mai mult de 90% din utilizatorii de computere folosesc PCuri si deci "industria" de virusi este tintita spre Windows.
Costuri
In prima instanta aici par sa aiba un avantaj net PCurile.
Exemplu: un iMac Intel, de la 1,8 pana la 2,16 GHz duce de la 3600 pana la 7200 lei (click)
Un PC cu specificatii tehnice similare este aproximativ 2200 lei (click)
Pe de alta parte, din cauza fiabilitatii ridicate a mac-urilor, pe termen lung se constata ca mentenanta unui PC este cu mult mai costisitoare decat a unui mac. In plus, durata medie de viata a unui PC este apreciata la 4 ani, iar a unui mac la 6.
Design
Cu siguranta aici castiga detasat produsele Apple. Albe, curate, rotunjite, compacte, elegante. Sistemul de operare de mac este si el estetic mai placut ochiului decat Windowsul colturos si colorat.
Altele
Daca esti obligat sa folosesti Windows sau Linux, poti sa faci asta pe un mac. Daca trebuie sa folsesti OS X de la Apple, de exemplu, nu o poti face pe un PC (desi niste crackeri isteti au reusit sa faca sa ruleze SO de mac si pe PC).
Daca ai fost mult timp utilizator de PC, trecerea la mac poate fi abrupta (interfata usor diferita, taste diferite de comanda, mouse cu un singur buton), in plus, daca esti gamer inrait, o sa cam somezi pe mac. Daca ai fost utilizator de Apple si ai trecut pe PC, probabil esti intrebat de ce nu te-ai sinucis direct.
Dupa o instalare de Windows (numai aducerea aminte iti ridica parul pe ceafa) trebuie sa te apuci tovaraseste sa cladesti la loc tot ce iti face viata mai frumoasa (soft de muzica, de editare text, foto, etc, dupa preferinte - le-am mai insirat noi odataaici). Apropo de viata, mac are iLife, adica toate maruntisurile astea incorporate.
In linii mari, asta ar fi PC vs mac in termeni destul de profani. Daca vreti sa va amuzati suplimentar, Apple are o campanie video simpatica mac vs PC (filme aici)
Voi ce computer folositi si de ce? :-)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu