In articolul de mai jos va voi impartasi cateva dintre impresiile lasate de aceasta jucarie, din prisma unui nou venit in universul portabilelor PS si a unei persoane care gaseste din ce in ce mai putin timp (si placere?) pentru jocuri virtuale.
Asadar, acest articol nu este unul dintre review-urile ample cu care v-am obisnuit pe giz.ro, ci mai degraba o colectie de opinii personale stranse in urma catorva zile de utilizare acerba a noii jucarii Sony, tocmai de aceea nici articolul nu va fi structurat precum un review clasic.
Mai intai de toate insa, este important sa intelegeti un lucru: Sony marketeaza noul lor PSV ca un dispozitiv mobil penmtru gamerii hardcore. Asadar, pentru impatimitii ce apreciaza jocurile complexe si solicitante, si nu pentru cei ce se delecteaza cu un Angry Birds in autobuz sau un Fifa in avion (da, asta sunt eu). Cu acest aspect in gand, sa pornim la drum.
Putine pot fi reprosate hardware-ului
Inca de prima data cand am vazut un PS Vita, la CES in Ianuarie, cateva dintre aspectele sale m-au cucerit. In primul rand am apreciat ecranul, cu diagonala de 5 inch, rezolutie de 960 x 544 px si panel OLED, ceea ce inseamna ca atat unghiurile de vizibilitate, cat mai ales culorile din imaginile redate, sunt excelente.
In al doilea rand, am apreciat un lucru care, chiar si pentru un neinitiat in ale consolelor, pare un aspect ce nu prea merge conceput altfel: cele doua stickuri analog, caracteristice controlerelor clasice pentru console. Acestora li se alatura un D-Pad clasic, taste pentru actiuni, Shoulder Buttons si inca cateva butoane secundare, toate plasate pe fata PlayStation-ului Vita.

2 stickuri analogice, d-Pad si butoane poentru actiuni
In al treilea rand mi-a placut constructia consolei; desi pare masiva, ea sta destul de bine in mana (desi mi-ar fi placut ca marginile sa fie mai bine conturate, uneori ating din greseala suprafata tactila de pe spate, ceea ce duce la comenzi si efecte negative) si este relativ usoara, cantarind sub 300 de grame. Desigur, nu este un dispozitiv usor precum un telefon mobil, insa la nevoie poate fi bagat in buzunarul interior al gecii si luat “pe drumuri”.
Abia mai tarziu am aflat de alte elemente interesante, precum: trackpad-ul de pe spate, ce este utilizat in diverse jocuri si aplicatii, sau conceptul de augmented reality, ce utilizeaza camera de pe spate a PSV-ului si o serie de carti speciale pentru a plasa diverse elemente in universul jocurilor (spre exemplu, poti transforma propria camera sau propriul pat intr-un ring de lupta, daca doresti asta).
- Un trackpad tactil pe spate si o camera pentru Augmented reality
- Vedere din profil
- Cardurile cu jocuri se introduc in compartimentul din partea de sus a consolei
- Cardul pentru stocarea informatiilor se introduce in partea de jos
Si ar mai fi probabil si alte elemente legate de constructie si carcasa ce merita mentionate. Una peste alta insa, e clar ca din aceste puncte de vedere, nu prea avem ce reprosa PlayStation-ului Vita.
Un ochi peste software
In interiorul consolei gasim o plaforma hardware puternica, cu un procesor quad-core (bazat pe Cortex A9, asadar o arhitectura apropiata, daca nu similara platformei Tegra 3 de la Nvidia) si un cip grafic de top. Cei de la Sony se lauda ca PSV-ul beneficiaza de cea mai puternica platforma mobila a momentului, iar eu nu pot decat sa le dau dreptate, pana la proba contrarie.

Interfata prietenoasa, construita pe un schelet Android
Software-ul intalnit pe PS Vita are la baza o platforma Android, puternic customizata cu o interfata destul de prietenoasa si intuitiva, dupa cum veti observa din pozele si clipurile incluse in acest articol.
Desigur, PlayStation-ul Vita este conceput primordial pentru joaca, insa cei de la Sony ofera si o serie de aplicatii extra, de la banalul browser web, pana la servicii sociale populare (Facebook, Twitter), playere multimedia sau Google Maps.

Ecranul OLED de 5 inch este numai bun si pentru a viziona filme
Dintre toate, probabil cea mai utila era browser-ul WEB, care este insa si cea mai prost realizata. Browserul nu ofera suport Flash, insa principala sa problema consta in lentoarea cu care incarca diversele pagini. Iar aceasta lentoare este usor observabila nu doar in browser, ci oridecate ori consola incearca sa se conecteze la Internet, fie ca e vorba de browser, PlayStation Store sau alt serviciu conex.

Browserul este lent si limitat
Sony ofera si o serie de aplicatii de socializare concepute in primul rand pentru utilizatorii PS Vita, precum Party sau Near, prin care un posesor de Vita poate interactiona cu prietenii sai virtuali sau descoperi noi posesori de Vita aflati in vecinatatea sa.
Ceea ce conteaza: jocurile
Toate cele de mai sus ar putea fi considerate vorbe in vant: jocurile si modul in care consola se comporta in acestea sunt de fapt factorul primordial in analiza unui PSV. Iar aici avem de mentionat si aspecte pozitive, dar si aspecte negative.
Sa incepem cu lucrurile bune: jocurile concepute special pentru Vita sunt excelente, de departe cele mai elaborate si bine inchegate jocuri pentru platforme mobile. Titluri precum UNCHARTED: Golden Abyss, (disponibil exclusiv pe Vita), Dungeon Hunter Aliance, Fifa Football, Unit:13 sau WipEout 2048 va vor tine in fata consolei ore la rand, iar actiunea este de cele mai multe ori captivanta.
Personal, ma joc destul de des Fifa 12 pe iPad atunci cand calatoresc, insa experienta oferita de jocul pe PSV este cu totul si cu totul superioara. Asadar, recunosc, majoritatea jocurilor pe care am avut posibilitatea sa le testez in acest moment pe Vita m-au cam lasat cu gura cascata.

Jocurile sunt excelente
Momentan exista vreo 30 si ceva de titluri special concepute pentru PSV, dar pana la sfarsitul anului numarul lor va urca spre 100. PlayStation-ul Vita poate rula si titluri mai vechi, concepute pentru PSP, precum si o serie de MiniS. In plus, prin functia PlayStation Remote, se pot juca anumite titluri compatibile de pe consola PlayStation 3.
Jocurile ofera in general functii de Single sau MultiPlayer, posibilitatea de a crea retele ad-hoc (prin Bluetooth) intre mai multi posesori de Vita dar si posibilitatea de a juca acelasi joc de pe diverse dispozitive Playstation, prin Cross Play. Nu toate titlurile disponibile suporta aceste functii insa.
Clipul de mai jos va va spune mai multe despre PS Vita si despre jocurile disponibile:
Va ziceam mai sus ca exista si cateva aspecte negative ce trebuie mentionate atunci cand discutam de jocuri, dar ele nu tin de jocuri per-se, ci de modul in care Sony a conceput consola PSV. Astfel, ai doua posibilitati de a achizitiona jocuri pe Vita: fie mergi si le cumperi din magazin, fie le descarci din magazinul online oficial, PlayStation Store.
In primul caz, fiecare joc este vandut pe un card separat, proprietar Sony, ce se introduce in slotul dedicat din partea de sus a consolei. Un joc per card. In cea de al doilea caz, vei avea nevoie de un card pentru stocarea informatiilor, deoarece consola nu are spatiu de stocare inclus, pe un card putand descarca mai multe titluri, in functie de capacitatea acestuia. Iar acest card este inca o data conceput de Sony exclusiv pentru Vita, asadar nu poate fi folosit pentru nimic altceva, iar in plus este si scump.

Oficial, Romanii nu au acces la PlayStatio Store
Pentru noi romanii insa mai e un aspect de mentionat: oficial nu avem acces la PS Store, asadar iti ramane ca solutie achizitionarea de jocuri individuale din magazinele autohtone. Insa, daca vei crea un cont si vei seta ca tara de provenienta Marea Britanie, vei putea utiliza si store-ul, atat doar ca preturile materialelor vor fi afisate in lire sterline.
Mobilitate?
PlayStation-ul Vita este desigur o consola portabila, ceea ce inseamna ca trebuie sa fie capabila sa fie folosita departe de priza. In cazul modelului testat, autonomia merge spre 4-6 ore in utilizarea medie zilnica, in functie de aplicatiile rulate, o cifra OK, dar nu impresionanta. Ma astept sa apara insa tot felul de carcase cu baterii suplimentare, am vazut deja la CES unele ce promiteau sa tripleze durata de viata a Vita-ului.
Mai deranjant este insa, cel putin pentru mine, faptul ca nu esti atentionat cand bateria se apropie de sfarsit atunci cand te joci, ci pur si simplu te trezesti ca se taie firul cand ti-e lumea mai draga, exact in mijlocul actiunii.

PlayStationul Vita cantareste doar 280 de grame si ofera o autonomie de 4-6 ore in utilizarea medie
Preturi si disponibilitate
PSV-ul este disponibil la noi in doua versiuni: PS Vita Wi-Fi, cu preturi ce pornesc de la 1129 lei, siPS Vita 3G, cu preturi de la 1449 de lei. Diferenta intre modele este evidenta: versiunea de pe urma ofera si conectivitate 3G, pentru transfer de date (asadar nu, Vita-ul nu poate fi folosit ca telefon), insa fisierele ce pot fi transferate prin 3G nu pot fi mai mari de 20 MB. Asadar, veti putea folosi 3G-ul doar pentru browsing sau servicii de socilizare, pentru descarcarea de jocuri sau filme trebuind sa apelati tot la Wi-Fi. Tocmai de aceea nu vad de ce cineva ar plati 300+ lei extra pentru modelul PS Vita 3G.
Desigur, la pretul initial se adauga si costurile cu cardul pentru stocarea informatiilor, intre 90 si 220 de lei (4 – 16 GB), si costurile asociate achizitionarii fiecarui joc in parte: intre 150 si 250 de lei pentru titlurile importante.
Personal, m-as fi asteptat ca PS Vita-ul sa fie oferit si sub forma unor bundle-uri atractive, cu un card, 2-3 jocuri, o carcasa de protectie, toate impreuna la un pret ceva mai mic decat cel rezultat din achizitionarea lor separata, pentru a atrage mai multi cumparatori, dar astfel de pachete nu exista momentan in tara noastra, precum in SUA sau in Europa Vestica.

Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergere